top of page

A la platja en tren


TRAM Alacant, línia 9. Fotografia: David Gubler.

Les tres Comissions Promotores dels trens-trams de les comarques Gironines, amb el suport de la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura i l’Associació per la Promoció del Transport Públic (PTP), publiquem el present comunicat conjunt respecte la campanya que RENFE ha portat a terme per promoure la Costa Brava.


La campanya promocional “Descubre lo mejor de la Costa Brava”, emmarcada dins de l’“Escápate en tren” de RENFE, promou el turisme a diverses poblacions d’aquest territori. A les imatges que acompanyen l’article hi ha precioses vistes al Castell d'en Plaja de Lloret, a la ciutat emmurallada de Tossa de Mar o a la platja gran de Cadaqués. Cap d’aquests municipis disposa d’accés en tren. Només comptades poblacions de la Costa Brava, que no esmenta la campanya, com Blanes, a l’extrem sud, i Llançà, Colera o Portbou, a l’extrem nord, poden ser visitades en tren.


Anteriorment, RENFE també va promocionar la Garrotxa amb la campanya "Merece un viaje: La Garrotxa, tras la montaña", on indicava que per arribar en tren calia fer-ho a través d'estacions d'alta velocitat de la província (entenem Figueres-Vilafant i Girona) i les de Rodalies com Vic, Torelló o Manlleu, ubicades de 30 a 60 km de distància de la capital dels volcans i amb destinacions que o bé no tenen connexió en autobús o bé la tenen però RENFE no cita..


La Costa Brava constitueix el territori més poblat de Catalunya sense accés ferroviari. Arran del tancament de les línies del tren d’Olot a Girona, el Tren Pinxo Banyoles-Palamós i el Tren Petit Girona - Sant Feliu de Guíxols durant el franquisme i, de successives polítiques centrades en l’ampliació de carreteres i perllongaments d’autovies, les comarques gironines s’han motoritzat progressivament, essent ara un dels territoris de Catalunya amb una major taxa de vehicles per cada 1.000 habitants. Donat l’escàs servei d’autobusos actual, els prop de 650.000 residents de la Costa Brava i més de 7 milions de visitants anuals depenen del vehicle privat o de lloguer per als seus desplaçaments. Tampoc la Garrotxa o el Pla de l’Estany disposen d’un servei prou atractiu de transport públic. Actualment, només un 1-3% dels desplaçaments a les comarques gironines són en transport públic.


La descarbonització de la mobilitat, on bona part de la petjada de carboni està relacionada amb el desplaçament fins a la destinació amb vehicle motoritzat i privat, passa per desplegar el transport col·lectiu electrificat i eficient que suposa el “combo” del ferrocarril per als desplaçaments troncals i l’autobús per a les ramificacions. Per això pensem que campanyes com les que ha impulsat RENFE ens recorden la necessitat urgent d'avançar en els projectes dels trens tram de la Costa Brava, d'Olot-Banyoles-Girona i de Palafolls-Blanes-Lloret.


Podeu descarregar el comunicat aquí:

Comunicat - Promoció de Renfe
.pdf
Download PDF • 410KB

78 views0 comments

Recent Posts

See All

Actualització de la reunió amb la Generalitat

Dimarts 3 d'octubre, després de molta insistència i reclams per part de les diferents Comissions Promotores, la Generalitat va accedir a reunir-se amb els seus Portaveus. Compartim amb vosaltres el co

bottom of page